Wie ik ben

'Wat maakt een mens ziek?' en 'Wat houdt een mens gezond, gelukkig, vitaal & tevreden?'. Sinds 1993, de aanvang van mijn medische studietijd, hebben deze vragen me reeds bezig gehouden. Mijn drijfveer is het willen doorgronden van de oorzaak van het ontstaan van onwelbevinden en ziekte in de mens en daarmee een ingang weten van hoe de balans -structureel- hersteld kan worden. Dit met als doel de ervaren kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te krijgen.  

Het Oosters Geneeskundige denkkader bood mij een denkkader waarin het lichaam en de geest anders werden benaderd dan ik tot dan toe gewend was; er werden ingangen zichtbaar naar meer begrip en aldus ook ingang voor begeleiding/behandeling.

Na jaren van fervent tegenstander te zijn geweest van enige vorm van alternatieve geneeswijzen ben ik na een eigen ervaring in 2004 mijn horizon gaan verbreden.

Van waaruit ik nu naar een (mede)mens kijk, zijn (fysieke) klachten veelal richtingaanwijzers naar een groei in de ontwikkeling van iemand, een doorgang naar een grotere aanwezigheid, vitaliteit en levensvreugde. De klachten zie ik aldus als uiting van een drempel in de energetische ontwikkeling. Door bewust te worden waardoor deze ontwikkeling hapert en de geblokkeerde energie in beweging te zetten, is vermindering van klachten/ genezing van binnenuit veelal ook mogelijk. Hier lijkt dan ook een link te zijn met de steeds meer beoefende mindfulness alsook de cognitieve gedragstherapie in de psychiatrie.

Verder is de Neuraaltherapie een uitbereiding van mijn gereedschapskist. Ik maak dankbaar gebruik van de mogelijkheid littekens van de huid -die verstorend werken- te behandelen, aanvullend aan de acupunctuur.


Onderstaand een overzicht van mijn scholingen, studies en interesses die me mede gevormd hebben tot wie ik nu ben:


Mei 2001 artsexamen ter afronding van studies Biomedische Wetenschappen en Geneeskunde na 2 periodes van tropengeneeskunde in West-Afrika. Postdoctoraal werk(te) ik als:

  • Arts-assistent Neurologie te Rotterdam
  • Arts-assistent Dwarslaesie-revalidatie de Hoogstraat te Utrecht
  • Arts-assistent Heesteroord, Psychiatrisch Ziekenhuis Meerkanten te Ermelo
  • Jeugdarts Utrecht en Gooi & Vechtstreek
  • Arts-assistent ouderengeneeskunde, Stichting Warande te Zeist

2009 afronding 3-jarige acupunctuuropleiding NAAV
2012 afronding 2-jarige Chinese Kruidenopleiding NAAV, Yifan Yang
2012 start studie Westerse Kruiden en Chinese Geneeskunde, Jeremy Ross
2012 afronding Kinder-tuina/ babymassage, OTCG te België
2012 bijscholing Neuraaltherapie/ littekenbehandeling bij opleider NVNR (Nederlandse Artsenvereniging voor Neuraaltherapie).
2015 opleiding Systeem en Familieopstellingen
2015 opleiding Auriculomedicine, Sivas

Van 2004 tot heden:

  • Vele (stilte)retraites in Nederland, Duitsland, Zwitserland, India, België, Frankrijk en Portugal ter bevordering van helderheid, kennis en intuïtie. Dit betrof voornamelijk de bestudering van de dynamiek tussen lichaam en geest in de mens, alsook de dynamiek tussen mensen -en de ruime schare aan mogelijkheden om (verder) te verdwalen, danwel de weg naar helderheid te vinden-.
  • Bestudering van energiewerk, yoga, subtiel lichaamswerk, de natuur, familieopstellingen, vipassana meditatie, Advaita vedanta, Een cursus in wonderen en vele gerelateerde boeken waarbij ik met name Paul Ferrini, Gerald Jampolsky en Jeremy Ross wil noemen.

Deze verdiepingsgebieden hebben mij naast mijn academische en postacademische scholing een enorme weldaad aan kennis doen (her)vinden.
 

Monique van den Berg

06 - 280 464 55
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.