Wie ik ben

'Wat maakt een mens ziek?' en 'Wat houdt een mens gezond, gelukkig, vitaal & tevreden?'. Sinds 1993, de aanvang van mijn medische studietijd, hebben deze vragen me reeds bezig gehouden. Mijn drijfveer is het willen doorgronden van de oorzaak van het ontstaan van onwelbevinden en ziekte in de mens en daarmee een ingang weten van hoe de balans -structureel- hersteld kan worden. Dit met als doel de ervaren kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te krijgen.  

Het Oosters Geneeskundige denkkader bood mij een denkkader waarin het lichaam en de geest anders werden benaderd dan ik tot dan toe gewend was; er werden ingangen zichtbaar naar meer begrip en aldus ook ingang voor begeleiding/behandeling.

Na jaren van fervent tegenstander te zijn geweest van enige vorm van alternatieve geneeswijzen ben ik na een eigen ervaring in 2004 mijn horizon gaan verbreden.

Van waaruit ik nu naar een (mede)mens kijk, zijn (fysieke) klachten veelal richtingaanwijzers naar een groei in de ontwikkeling van iemand, een doorgang naar een grotere aanwezigheid, vitaliteit en levensvreugde. De klachten zie ik aldus als uiting van een drempel in de energetische ontwikkeling. Door bewust te worden waardoor deze ontwikkeling hapert en de geblokkeerde energie in beweging te zetten, is vermindering van klachten/ genezing van binnenuit veelal ook mogelijk. Hier lijkt dan ook een link te zijn met de steeds meer beoefende mindfulness alsook de cognitieve gedragstherapie in de psychiatrie.

Verder is de Neuraaltherapie een uitbereiding van mijn gereedschapskist. Ik maak dankbaar gebruik van de mogelijkheid littekens van de huid -die verstorend werken- te behandelen, aanvullend aan de acupunctuur.


Onderstaand een overzicht van mijn scholingen, studies en interesses die me mede gevormd hebben tot wie ik nu ben:

Mei 2001 artsexamen, Universiteit Leiden.
Postdoctoraal werkte ik als arts-assisent in de neurologie, dwarslaesierevalidatie, psychiatrie en verslavingszorg.

Vanaf zomer 2017 werk ik met veel plezier in de ouderengeneeskunde. Per september 2018 ben ik werkzaam als Arts In Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde aan het VUmc. 

In de jaren 2004 tot 2017 bestudeerde ik de TCM, ooracupunctuur, Westerse acupunctuur en neuraaltherapie/ littekenbehandeling. Tevens schoolde ik mij intensief in diverse vormen van meditatie en energiewerk. Dit zijn werkvelden die ik naast mijn regulier medische kennis inzet in mijn werk in de acupunctuurpraktijk. 

Monique van den Berg


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.